MENU

SGOC Blog – Door Freerk Jan Bruins

Positieve gezondheid

Positieve gezondheid is één van de thema’s van de Sociale Groningse Ondernemers Challenge. In deze blog lees je meer over wat positieve gezondheid is, en welke Groningse initiatiefnemers hiermee aan de slag zijn.

Wat is positieve gezondheid?

“Wanneer ben je gezond?” Sommigen zeggen dan: “Als je niet ziek bent, dan ben je gezond.” Bij gezondheid gaat het dus al snel over de vraag of je wel of niet ziek bent. Dan ben je dus ‘helemaal’ gezond. De WHO formuleerde het in 1984 zo, “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.”

Dat is nogal wat, en wie is er nou ooit ‘helemaal’ gezond. Tegenwoordig denken we daar anders over. Die nieuwe manier van denken noemen we Positieve Gezondheid. Bij positieve gezondheid wordt er niet meer gekeken naar de af- of aanwezigheid van ziekte, maar naar het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.

Initiatieven die met Positieve Gezondheid aan de slag gaan, willen het vermogen om met levensuitdagingen om te gaan vergroten. Zodat je weerbaar en veerkrachtig wordt, en zelf bepaalt wat je doet.

Drie Groningse Ondernemers en Positieve Gezondheid

Fitgaaf – Fitgave waterfeestjes

Fitgaaf deed in 2018 mee aan de Groningse Ondernemers Challenge. Fitgaaf maakt kinderen en ouders bewust van eet- en drinkgedrag door middel van waterfeestjes. Super leuk, en nog leerzaam ook! Als je gezond eet en drinkt, wordt je weerbaarder en kun je beter met levensuitdagingen om gaan.

Ambivert Consultancy – Van rood naar groen

Ambivert Consultancy deed in 2018 mee aan de Groningse Ondernemers Challenge. Initiatiefnemer Sahar Nazar van Ambivert Consultancy wil een bijdrage leveren aan het zelfredzaam maken van de grote groep mensen die leeft in armoede. Haar schuldpreventiebureau biedt twee typen belevingsgerichte trainingen, waarbij de nadruk ligt op preventie en niet op het tijdelijke wegnemen van obstakels of toevoegen van middelen. Het doel: iedereen financieel zelfredzaam maken.

Judoschool Jiritsu – Weerbaarheidstraining voor kinderen

Judoschool Jiritsu deed in 2017 mee aan de Groningse Ondernemers Challenge. Judoschool Jiritsu organiseert een driedaags kamp, waarin kinderen door middel van mentale en fysieke oefenvormen uit de POWER-methode (persoonlijkheid, omgang, weerbaarheid, emotie en respect) werken aan hun weerbaarheid. Dankzij de Challenge kon het kamp van start gaan, kreeg de POWER-methode meer naamsbekendheid en konden materialen worden aangeschaft voor de activiteiten.

Ben jij ondernemer en wil jij ook een sociaal initiatief starten waarbij je bijdraagt aan Positieve Gezondheid? Meld je vóór 28 februari aan voor de Sociale Groningse Ondernemers Challenge!

Deel dit bericht