MENU

Arnold Kremer

Bureau voor Arbeidsinschakeling

gezondheid

Schakelkans

Tegenwoordig staan veel gemeenten en hun inwoners voor een flinke uitdaging. Door Corona belanden er veel mensen thuis zonder baan, zij stromen uiteindelijk door naar de bijstand. Voor deze mensen, maar ook voor hun gemeenten, een onwenselijke situatie.

Dat is wellicht op te lossen met meer geld, maar je kunt óók denken aan een innovatieve manier om bijstandsgerechtigden aan betaald werk te helpen. Een manier waarbij werkgevers worden betrokken bij het re-integratieproces. Waarbij werkzoekenden financieel ontzorgd worden én waarbij je als gemeente meerwaarde biedt aan de arbeidsmarkt. En dat alles zonder verdringing en extra financiële middelen. Zo krijgt het gemeentelijk participatiebudget meer waarde en bieden we extra kansen op de arbeidsmarkt voor bijstandsgerechtigden.

Met Schakelkans bieden gemeenten een soepele overgang naar de arbeidsmarkt aan bijstandsgerechtigden. Door de zekerheid van een uitkering te garanderen én de inzet te belonen. Om de administratie simpel te houden, werkt Schakelkans met een app. Deelnemers uit de bijstand draaien mee op de werkvloer, werkgevers begeleiden en betalen het minimum loon. De gemeente coacht de deelnemer en investeert in zijn of haar scholing. 

Na maximaal 6 maanden inzet hebben deelnemers niet alleen een financieel extraatje verdiend. De mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn ook verbeterd, door werkervaring, de coaching en extra scholing. In sommige gevallen is er zelfs direct zicht op een baan.

Schakelkans is uitgebreid getest en klaar voor de praktijk. Inmiddels kunnen bijstandsgerechtigden in de Gemeente Groningen al gebruikmaken van de regeling en zijn de eerste successen bekend. Een bijdrage van de Sociale Groningse Ondernemers Challenge gaat naar een campagne om meer werkgevers te enthousiasmeren en Schakelkans-vacatures aan te melden.

Klaar Zegers Arnold Kremer wordt gecoached door Klaar Zegers
Aantal stemmen op dit project:
302