MENU

Videomateriaal verdiepingssessie Eenzaamheid dinsdag 17 juli 2018

Bekijk hier het minicollege terug!

 

Gerine Lodder

Het minicollege van Gerine Lodder, gastspreker namens de Rijksuniversiteit Groningen is om auteursrechtelijke redenen niet meer te bekijken. De kern van Gerines betoog bestaat uit de volgende punten:

  • Eenzaamheid bij ouderen geldt primair bij ouderen van 85+
  • BBij jongeren is eenzaamheid een relatief onbekend probleem, terwijl de percentages van jongeren die zich eenzaam voelen ongeveer even hoog zijn als die bij de categorie ouderen.
  • Het betreft een subjectief gevoel, dat los kan staan van allerlei (digitale) sociale netwerken waarin een persoon zich bevindt. Je kunt alleen zijn zonder je eenzaam te voelen, of eenzaam zijn terwijl je onderdeel bent van een groep.
  • Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Als je honger hebt moet je eten. En zo is eenzaamheid een uiting van gemis van sociale contacten. Daar is niets mis mee. Pas als het chronisch is, is het problematisch.
  • Eenzaamheid ontstaat als mensen weinig toegang hebben tot leeftijdgenoten, weinig sociale steun krijgen, geen aansluiting vinden vanwege hun vaardigheden of hun situatie negatief interpreteren.
  • Een aanpak van eenzaamheid die puur gericht is op het uitbreiden van het sociale netwerk¬†werkt¬†niet om langdurige eenzaamheid op te lossen. Wat wel werkt is onderzoeken welk kernprobleem onder de langdurige eenzaamheid ligt, en dat aan te pakken. Daarbij is gebleken dat cognitieve gedragstherapie gemiddeld gesproken het beste effect heeft.

 

Saskia Roest – Humanitas

Coen van de Steeg – WeHelpen.nl

Esther Daams – Stagiair Toegepaste Psychologie

 

Deel dit bericht