MENU

Twintig ondernemers doen mee aan Challenge 2020

Twintig ondernemers doen mee aan de Sociale Groningse Ondernemers Challenge 2020. Op 6 mei werden zij verrast met een slagroomtaart. De ondernemers zijn geselecteerd uit 38 ingediende plannen.

 

Op 6 mei zijn twintig ondernemers verrast met een slagroomtaart. Eén van de initiatiefnemers kreeg zelfs een bezoekje van wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) en stadsomroep OogTV, bekijk hier het filmpje dat zij maakten.


Wethouder Carine Bloemhoff is onder de indruk van de plannen die zijn ingediend. ‘Ik zou het liefst alle kandidaten persoonlijk ontmoeten en feliciteren maar helaas kan dat door de corona-maatregelen niet door gaan’. Daarom is besloten een paar kandidaten te bezoeken met inachtneming van anderhalve meter afstand.

Dit jaar schreven 85 ondernemers zich in met een eerste idee. Door het leveren van maatwerk en een persoonlijke benadering kregen de ondernemers ondersteuning om hun idee uit te werken tot een definitief projectplan met begroting. 38 ondernemers slaagden er in om tot zo’n projectplan te komen en deze te laten beoordelen. Van de 38 projectplannen ontvangen maar liefst 20 plannen 50% financiering van hun projectbegroting met daarbij behorende begeleiding en workshops.

Mats Boswijk ontving vanmorgen de slagroomtaart persoonlijk uit handen van wethouder Carine Bloemhoff. “De Matsie is een geweldig sociaal en duurzaam initiatief wat wij graag als gemeente ondersteunen”, onderstreept Carine Bloemhoff. De Matsie is een loopfiets gemaakt van een oude rollator. Van 1 rollator worden twee loopfietsjes gemaakt. Van deze twee fietsjes gaat er één naar de klant, en één wordt gedoneerd aan een kind of instelling die niet de middelen heeft om zelf een loopfiets te kopen. Denk hierbij aan arme gezinnen, instellingen die gezinnen ondersteunen of organisaties die hulpmiddelen naar achterstandsgebieden in de wereld brengen. Wethouder Bloemhoff geeft aan: “Initiatieven als deze zorgen dat onze gemeente nog mooier en leefbaarder wordt. Ik vind het fijn dat zoveel bedrijven zich daar voor inzetten.”

Een ander mooi voorbeeld is het initiatief van Willemien Ebels. Zij heeft het idee ontwikkeld om een app te maken die ingezet kan worden wanneer mensen door een beperking, zoals dementie of autisme, de taal van de wereld niet meer spreken. Zij werd vanmorgen ook verrast door een persoonlijk bezoek door projectleider Harm Brouwer.  “Ik ben erg trots op de mooie initiatieven die zijn ingediend”, geeft Harm Brouwer aan. “Met deze app kunnen we de leefomgeving van mensen die complex communiceren makkelijker kunnen maken.”

De kandidaten die geselecteerd zijn worden tot de finale in november 2020 ondersteunt in het opzetten van hun initiatief. Deelname aan de challenge helpt hen om hun nieuwe initiatief of onderneming direct goed op te zetten. Vanuit de challenge helpen wij hen in de opstart, met advies, training, coaching, marketing en financiering! In november worden de kandidaten in de finale nog eens uitgedaagd om hun plan te presenteren en maken zij nog eens kans op stimuleringsprijzen. Het uiteindelijke doel is om het idee om te zetten naar een ondernemend initiatief dat zonder financiële hulp zelfstandig verder kan.

Dit jaar doen er voor het eerst ook twee ondernemers van buiten Groningen mee aan de Challenge. Zij hebben een succesvolle sociale onderneming en willen graag uitbreiden naar Groningen. Het gaat om EetMee.nl uit De Bilt en GreenSide uit Houten.

Foto: LS Fotografie

Deel dit bericht