MENU

Romano Sandee

De Massage Community

Foto’s en tekst: Lotte-Marijn Millar

Romano Sandee is een bescheiden man van weinig woorden. Hij observeert, luistert en geeft zijn cursisten advies waar nodig. Hij is begaan met zijn gemeenschap en vol passie probeert hij, door middel van zijn vak, mensen met een minimuminkomen te helpen. Hij doet dit door naast zijn praktijk ook actief zijn kennis over te dragen. Alles vrijwillig en met gesloten beurs. Het enige wat hij vraagt van zijn cursisten is dat zij zestien keer, tijdens hun opleiding, cliënten komen masseren. Zo is de Massage Community ontstaan.

Ruim aanbod
Als masseur behandelt Romano sinds 2009 vooral mensen met nek-schouderklachten en/of hoofdpijnklachten in zijn praktijk. Maar ook voor ontspanning kun je bij hem terecht. Naast de klachtgerichte massages heeft Sandee onder andere ook zelf ontspanningsmassages ontwikkeld. In zijn praktijk kan hij ruim twintig verschillende massagevormen inzetten.

“Een massage wordt veelal als een luxe gezien. Terwijl een hoop mensen nog wel met klachten rondlopen, nadat de vergoeding van de zorgverzekeraar is gestopt.”

Geen luxeproduct
Sandee leidt nu mensen op die op hun beurt weer mensen eenvoudige massages geven. Hij biedt intervisie en een jaar lang supervisie als de mensen doorgaan na de opleiding. Op dit moment heeft de community een grote capaciteit door haar zes kersverse masseurs. Op een dinsdagavond kunnen er acht tot twaalf mensen worden behandeld. En zo zijn er sinds januari 2018 al 24 tevreden cliënten geholpen.  “Een massage wordt veelal als een luxe gezien. Terwijl een hoop mensen nog wel met klachten rondlopen, nadat de vergoeding van de zorgverzekeraar is gestopt.” Vier op de vijf massages die hij geeft zijn klachtgericht. Dit kunnen blessures zijn, maar ook stressgerelateerde klachten die zich uiten in de spieren. “Een massage kost doorgaans rond de zestig euro, mensen met een minimuminkomen kunnen dit niet bekostigen en lopen dan vaak te lang door met klachten. Bij ons kunnen ze terecht voor een derde van dat bedrag, mits in het bezit van een Stadjerspas.” Romano nam een enquête onder zijn cliënten af waarbij hij onder andere vroeg naar een haalbare vergoeding.  De Massage Community biedt in vele gevallen, qua vergoeding, voor hen uitkomst.

Enthousiaste vrijwilligers
Om zijn masseurs te vinden plaatste Romano een vacature op o.a wehelpen.nl en social media. Een gemêleerd gezelschap reageerde. In alweer de tweede lichting zitten bijvoorbeeld een verpleegkundige, een ICT’er en een juridisch medewerker. Ze ervaren hun lichting als een groep gelijkgestemden die allen hun medemens willen helpen. Daarbij krijgen ze er zelf ook wat voor terug. Zo ervaart ICT’er Ramon dat het voor hem een meditatieve en ontspannende handeling is, en zegt deelnemer Karolien dat ze zich kan voorstellen dat ze haar verworven vaardigheden ook kan toepassen in haar werk als verpleegkundige.

En op de vraag “Wat doe je nou eigenlijk?” antwoordt hij in alle oprechtheid: “Ik maak mensen blij.”

Mensen blij maken
Allen willen graag hun werkzaamheden voortzetten, maar dat blijkt financieel nauwelijks haalbaar voor Romano.  Samen met zijn community probeert hij ideeën te genereren om zijn initiatief en verdienmodel sterker te maken, zonder zijn cliënten teleur te moeten stellen of zelfs kwijt te raken. Tijdens het interview zien we de glinstering en bevlogenheid in Romano’s ogen als hij over zijn initiatief praat. Hij verricht zulk eervol werk, maar blijft zo bescheiden. En op de vraag “Wat doe je nou eigenlijk?” antwoordt hij in alle oprechtheid: “Ik maak mensen blij.”

Deel dit bericht